saran kapitalac

RIBOLOV ŠARANA U KASNU JESEN

Ribolov sa zitaricama

Kako je zatvaranje sezone za prošlu godinu bilo pred vratima, kolega i ja odlučujemo odloviti još jedan zajednički ribolov. Za destinaciju biramo ribnjak pored Garešnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Vodom gospodari ŠRU Štuka Uljanik. Na ribnjak stižemo oko 6:30h, premda je još mrak čavrljamo sa susretljivim domaćinom i odvozimo stvari na poziciju na kojoj ćemo loviti te čekamo da se razdani kako bi postavili šator i složili ribolovni pribor.
Jezero je dosta veliko, na nekim dijelovima šire čak i od 200 metara. Prethodno smo se konzultirali s domaćinom na kojim dijelovima jezera riba najbolje radi, gdje se skriva itd. Također saznajemo da je dno na pojedinim dijelovima dosta muljevito, ali da riba svejedno zna primiti i u mulju. Kolega odlučuje da će loviti na cca. 80 metara, dok ja klipam štapove na 100 metara. U teoriji smo mogli napraviti jedno obilnije hranilište koje bi smo koristili obojica, ali kako među nama uvijek vlada natjecateljski duh, odlučujemo se da svako sebi napravi hranilište pa kako bude.

moj caption

U međuvremenu također pripremamo spod mix kojim ćemo prihranjivati i pokušati pozicionirati ribu gdje nama odgovara. Za pripremu mixa koristili smo kuhani kukuruz, malo kuhane pšenice i konoplje, boile raznih dimenzija arome kokos i monster te CSL stimulator koji je obogaćen lakom probavljivim proteinima. Mamci koji su nam se pokazali dosta lovni na ostalim jezerima su iz HMB boiles kuhinje pa smo ih odlučili isprobati i na ovom jezeru. Boile koje smo koristili kao lovne mamce prezentirali smo ili na samo dno ili u kombinaciji boila 16mm + popup plastični kukuruz.

Stapovi

Što se tiče samog pribora koji je potreban da bi se zadovoljili uvjeti za ribolov na jezeru, uz standardnu opremu potrebno je imati veliki podmetač za prihvat ribe(min 80×80) te kadicu za oslobađanje ribe. Štapovi za ribolov mogu bez problema biti 3,60m i čak nešto mekši(3lb ili 3,25lb) jer nema potrebe za ribolovom na ekstremnim udaljenostima. Role mogu biti zaista proizvoljne, bitno je da su namijenjene ribolovu šarana te da fino namataju najlon. Mi koristimo veličine 8000 kako bi ih mogli koristiti i na većim i zahtjevnijim jezerima. Većinu pribora nabavljamo u Bjelovaru u trgovini Lov i ribolov(pored gradske tržnice) ili preko raznih web trgovina diljem Hrvatske.